GELUK EN NIKSEN

23 april 2018

Moeten we de Fika van Zweden overnemen of zijn we al verder in Nederland?

 

Werkdagen van zes uur en vaders die langer ouderschapsverlof opnemen dan moeders – het is het imago van het Zweedse werkleven. Volgens de Zweden zélf is iets anders het geheim achter hun bloeiende economie: niksen op werk. Even een pauze, een kop koffie en een beetje kletsen heeft een naam in het Scandinavische land: fika. Veel Zweden doen dat twee keer per dag, om tien uur en om 3 uur ‘s middags, ongeveer een kwartier lang.

„Het is moeilijk te zeggen waarom we het doen. Het is overal en altijd zo geweest”, zegt Karin Johansson, die als communicatie-expert werkt in het Zweedse Linköping. Maar het heeft wel voordelen, zegt ze: „Het is goed voor de sociale cohesie binnen het gebouw, omdat je mensen tegenkomt waarmee je niet direct werkt; tijdens fika komt het hele bedrijf naar dezelfde plek. Ik denk echt dat zoiets ervoor zorgt dat we opener kunnen zijn en dat we daarom meer informatie met elkaar uitwisselen, juist omdat de sfeer zo informeel is.”

Maar wat is nu precies het verschil tussen fika en een ‘gewone’ pauze? Om te beginnen laat je je werkplek tijdens fika daadwerkelijk achter voor een kwartiertje gezelschap van collega’s. Mensen van verschillende afdelingen mengen zich daarna, omdat de daarvoor ingerichte fikaruimtes in Zweden vaak klein zijn – de receptioniste of de baas komen gemakkelijk in gesprek met de schoonmaker of consultant. 

Er is altijd wat te drinken (geen alcohol), en vaak ook een kleine versnapering (fruit, cake of een broodje). De gespreksonderwerpen tijdens fika moeten licht zijn en het liefst niet te veel over werk gaan. Sommige werkplekken hebben zelfs een verbod op praten over werk ingesteld.

 

Voor uitgebreid artikel:

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/18/niksen-op-werk-is-dat-het-geheim-van-de-zweden-a1599923?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=Slim+Leven&utm_content=&utm_term=20180423