Geen internet: afkickverschijnselen!

13 mei 2010

Onlangs is een experiment uitgevoerd waarbij studenten 24 uur lang hun televisies, telefoons, computers en mp3-spelers in moesten leveren. Wat gebeurde er? De studenten begonnen zich al snel geïsoleerd, gefrustreerd en zenuwachtig te voelen. Ze vertoonden daarbij ook lichamelijke verschijnselen die sterk leken op wat er gebeurt bij drugsverslaafden die afkicken. Ze meldden zich ellendig en nerveus te voelen. Dat was niet alleen omdat ze geen toegang hadden tot hun gadgets, maar omdat ze het gevoel hadden dat ze zónder echt niet meer konden functioneren.

 

De wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek even niet in acht genomen klinkt het onderzoek toch vrij aannemelijk met vrij schokkende resultaten. Het feit daargelaten dat veel mensen internet nodig hebben voor hun werk, kunnen mensen ook geestelijk niet zonder de connectiviteit die internet biedt. Het resultaat van de dynamiek die verschillende internetsites met zich meebrengen is dat de gebruiker verslaafd raakt aan de snelheid en informatie. Wanneer de gebruiker niet meer leest wat er gebeurt heeft deze het idee alles te missen en gaat afkickverschijnselen vertonen.

 

Ook in organisaties een mogelijk reëel probleem. Hoeveel medewerkers worden wel niet geleid door hun mail en telefoon. Pak die digitale onderdelen eens af en ze weten niet meer wat ze moeten doen. Misschien logisch, maar ook gevaarlijk, want we doen niets anders meer. We krijgen een soort van oogkleppen en zien niet meer wat buiten ons beeldscherm gebeurt. Bij de inrichting van een werkomgeving kun je rekening houden met die trend. Je kunt er voor kiezen om een cocon in te richten waar mensen niet kunnen bellen of internetten, zodat ze wel iets anders moeten doen. Vooral wanneer de communicatie binnen een organisatie niet verloopt als gewenst zeker het proberen waard. Zorg dat je jezelf niet teveel verliest in de digitale mogelijkheden, maar ook vooral eens dat alles weglegt en weer eens met pen en papier aan een grote tafel met mooi uitzicht om vrij na te denken. Je zult zien dat het je wat oplevert.

 

(bron computer idee)