Forenzenverkeer op de Nederlandse wegen
11 juli 2012
Gek genoeg is het verkeer in de weekenden een stuk rustiger. De automobilist houdt zich meer aan de toegestane snelheid en is vriendelijker naar de andere weggebruiker. Niets van dit zie je op een doordeweekse dag. In een strijd tegen het andere verkeer probeert de gemiddelde automobilist zo snel mogelijk over de weg te razen. Het lijkt alsof asociaal gedrag op de weg steeds verder gaat en steeds vaker voorkomt.
Het is altijd de ander
Onderzoek door ANWB in samenwerking met Psychologie Magazine wijst uit dat te hard rijden en bumperkleven aan de top staan van de meest voorkomende ergernissen in het verkeer. Mensen geloven verder dat andere automobilisten zich sneller ergeren in het verkeer dan in een andere situatie. Ze zijn er niet van overtuigd dat dit bij zichzelf ook het geval is. Onbewust ergeren we ons dus meer dan normaal en zo komt dit zeker over op andere automobilisten. In de meest ideale situatie zou je even een bepaalde gebeurtenis rustig met elkaar moeten kunnen bespreken, maar je stapt niet even zomaar uit op de snelweg.
Belettering op de auto’s
Soms zie je een auto rondrijden (veelal type aannemer) waarop de tekst staat ‘heeft u opmerkingen over mijn rijgedrag, bel dan …..’. Hoewel het niet nodig zou moeten zijn is dit een goede manier om de anonieme automobilist tot orde te kunnen roepen. Veel van het woon-werk verkeer wordt gereden in lease-auto’s. Deze hebben tegenwoordig steeds minder vaak een bedrijfsnaam op de auto staat. Ik pleit ervoor om dat toch weer vaker toe te laten passen. Voor sommigen zou het zomaar een extra motivatie kunnen zijn om toch wat rustiger te rijden en meer rekening te houden met het overige verkeer.
Met stress de weg op
Als je nadenkt over de oorzaak van het asociale weggedrag kom je snel op stress en een uiting van onmacht. De stressfactor is overduidelijk als je nagaat dat de gemiddelde werknemer steeds meer te doen krijgt, meer verantwoordelijkheid krijgt en zelf verantwoordelijk wordt gehouden voor het behalen van resultaat. Het moeten presteren wordt steeds erger. Een overvolle agenda is het gevolg, met bijkomend stressgedrag op de weg. De onmacht die voorkomt uit het niet kunnen controleren van de drukte op de weg leidt tot nog meer stress en overdreven reacties op kleine gebeurtenissen.
Houd het menselijk
Dus hierbij de oproep aan autorijdend Nederland: wees aardig voor elkaar in het verkeer. Gun een ander ook wat en denk niet alleen aan jezelf. Stress is niet nodig, je bent maximaal een paar minuten sneller op je bestemming. Denk ook na over je houding in het verkeer ten opzichte van je houding op je werk. Volgens bovengenoemd onderzoek hebben veel mensen niet in de gaten dat ze zelf sneller geïrriteerd zijn dan ze zelf denken. Ook op je werk kan dit voorkomen en kun je onaardig zijn naar iemand terwijl je het zelf niet doorhebt. Ook bij interne afdelingen zie je dit nog te vaak terug. Geduld is daarin een belangrijke factor. Denk even na voordat je wat doet en de manier waarop je naar een ander communiceert, dan hebben we het met elkaar een stuk leuker!