Eigen tijd, wat is dat?

01 maart 2016

Op een harde manier heb ik zelf moeten ervaren dat het vinden van een balans tussen privé en werk niet gemakkelijk is en dat dit met vallen en opstaan gepaard gaat. Een leuke, uitdagende baan en energie krijgen van mooie opdrachten. Daarnaast een druk, maar fijn sociaal leven met een volle agenda om werk, het drukke sociale leven en daarnaast ook sport en hobby’s goed te kunnen plannen. En dan… dan ben je ineens jezelf kwijt, bedolven onder alle ‘verplichtingen’ die je jezelf hebt opgelegd. Je leeft van afspraak naar afspraak, je voelt je opgejaagd, je kunt niet meer ontspannen. En nu?

 

Stoppen met werken of je ziek melden klinkt wellicht aantrekkelijk, maar is niet de oplossing voor je probleem. Het neemt namelijk niet weg dat je agenda overvol is en dat je geen eigen tijd meer hebt.

 

Balans tussen privé en werk

Hoe voorkom je dan dat je het gevoel hebt geleefd te worden? Dat je moet rennen van afspraak naar afspraak? Dat je geen tijd meer voor jezelf hebt? Een kant en klare oplossing is er niet en voor iedereen is de juiste balans tussen privé en werk anders. Om voor jezelf die ideale balans tussen privé en werk te vinden volgen hieronder enkele tips. Haal uit deze tips de zaken die jou aanspreken, die voor jou relevant zijn. De kans dat je dan daadwerkelijk met deze tips aan de slag gaat is hierdoor groter, wat de kans vergroot dat je de voor jouw ideale balans zult vinden. 

 

 1. Stel prioriteiten
  Bepaal voor jezelf wat je echt belangrijk vindt. Waar wil je energie en tijd in stoppen? Doe wat je leuk vindt en dan vooral zoveel mogelijk dingen die je leuk vindt! Natuurlijk moet je ook naar je werk en heb je andere verplichtingen, maar er is altijd wel tijd vrij te maken voor iets wat je echt leuk vindt. Hou je van muziek? Luister dan naar je favoriete muziek als je onderweg bent naar je werk of afspraak.

 2. Nee zeggen
  Zeg nee en voorkom hiermee dat je compromissen sluit ten kosten van jezelf. Laat bijvoorbeeld het werk je niet zo opeisen dat je ’s avonds uitgeput op de bank zit. Je mag best een keer een compromis sluiten. Een klus die bijvoorbeeld morgen af is in plaats van vandaag!

 3. Durf niet bereikbaar te zijn
  Leg je smartphone of mobiel weg als je gaat eten. Zo geniet je bewust van de maaltijd. Zet daarnaast een aantal avonden per week je smartphone of mobiel uit zodat je leuke dingen kunt doen zonder afleiding van berichten en telefoontjes.

 4. Geniet van de kleine dingen
  Enjoy the little things in life. Het klinkt misschien logisch, maar in de hectiek van alle dag vergeet je het al snel terwijl het heel simpel is. Het enige dat je hoeft te doen is iets wat je leuk vindt je complete aandacht geven. Een lekkere kop koffie, de zon op je gezicht, een goed boek lezen of een fijn gesprek. Dit zijn typische dingen waar je echt van kunt genieten!

 5. Ga de natuur in!
  Als je van de natuur houdt, waarom ga je dan niet vaker naar buiten? Dat geeft je nieuwe energie en je wordt er gelukkiger van! Genieten van een drankje en hapje op een terras, een boswandeling en uitwaaien op het strand. Ook op je werk kun je naar buiten. Wat dacht je van een wandeling maken (alleen of met collega’s) tijdens de lunch?

 6. Wees nu gelukkig
  Geluk zit niet in de toekomst of in het verleden. Geluk zit in dit moment en in jezelf! Genieten van het nu is leuk, eenvoudig en het levert je veel op. Niet alleen ervaar je je leven veel intenser, je zult ook meer voldoening halen uit vriendschappen, relaties en dagelijkse zaken. Genieten van lekker eten, een warm bad of een goed boek, maar ook stil staan om naar een mooie zonsondergang te kijken of genieten van de regen in plaats van ervoor weg te rennen. 

 

Met hulp en deze tips probeer ik voor mezelf opnieuw een balans te vinden tussen privé en werk. Wat vind ik belangrijk in het leven en hoe kan ik hiernaar handelen. Durf jij ook echt te gaan voor wat jij belangrijk vindt in het leven en durf jij hiernaar te handelen?

 

Lees ook eens het artikel Timemanagement en de smartphone over timemanagement en het altijd bereikbaar en online zijn via de smartphone.

 

(foto: wireandtwine.com)