Een Healing Environment… wat is jouw ideale omgeving?

14 januari 2011

Vandaag vindt op de Haagse Hogeschool een bijeenkomst plaats over de Healing Environment. Het Martini Ziekenhuis is bijvoorbeeld een ziekenhuis dat zich bezighoudt met dit thema. Bij een Healing Environment staan verschillende onderdelen die samen een omgevingsgevoel voor een cliënt vormen centraal.

 

Nadruk op tastbare elementen
Het idee bij een Healing Environment is mooi. Je past de omgeving op een bepaalde manier aan, waardoor de patiënt zich beter op zijn gemakt voelt en bijvoorbeeld eerder herstelt van een ingreep. Hierdoor kan een ziekenhuis nog efficiënter werken en is de patiënt meer tevreden. Deze kan immers sneller naar huis toe. De nadruk wordt echter in hoge mate gelegd op tastbare en meetbare elementen, zoals meer daglichttoetreding, ander kleurgebruik, een bepaalde routing in het gebouw, een groenvoorziening, etc. Er wordt op een bepaalde manier teveel een wetenschap van gemaakt, terwijl het eigenlijk maar om één ding gaat en dat is het overbrengen van een juist gevoel. Dat gevoel begint vaak bij de mens.

 

De rol van de werknemer
Dit betekent dat hoeveel interventies je kunt doen in een gebouw om deze zo succesvol mogelijk een rol te laten spelen in het genezingsproces van een patiënt, de verzorger blijft hier de grootste rol in spelen. Het is dus vooral van belang dat mensen getraind worden en vooral dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. Mensen met empathie, mensen met passie voor hun werk, sociale mensen, mensen die hulpvaardig zijn. De mens maakt integraal onderdeel uit van de healing environment. Bij elke verandering die plaatsvindt moet de mens het uitgangspunt zijn, zowel de patiënt (of werknemer bij een kantoororganisatie) als de werknemer van het ziekenhuis, want die laatste bepaalt of het concept gaat werken. Je moet dus weten hoe jouw werknemers zich voelen, wat ze beweegt, wat ze wel en niet willen en hoe jij daarin kunt ondersteunen. Zitten je werknemers goed in hun vel, dan zal het concept ook werken.

 

Jouw ideale omgeving
Als je nu eens goed naar je omgeving kijkt, wat is het dan daarin dat je vooral aanspreekt? Zou jij je prettiger voelen in een saai gebouw met aardige mensen of in een mooi gebouw met chagrijnige mensen?

 

(plaatje: healing environment bij de dagbehandeling in het VUMC)