Een beter milieu begint… op je werk?

31 augustus 2010

Zet jij de airco van je kantoor uit als je 's avonds naar huis gaat? Of vind je het wel prettig als het de volgende morgen alvast lekker koel is als jij binnenkomt, ook als dat betekent dat de airco de hele nacht door koelt? En wat doe je als je al lopend door de gang, op weg naar huis, langs een kantoor komt waar de collega's al weg zijn maar het licht nog brandt? Stop je om het uit te doen? Of vervolg je je weg: snel naar huis!

 

Zet jij thuis de verwarming lager in de winter voordat je naar bed gaat? Of  vind je het wel goed zo en laat je de verwarming lekker de hele nacht hoog staan? En wat doe je als je ziet dat iemand is vergeten het licht in de badkamer uit te doen? Houd je even halt om het uit te doen?

 

We weten het allemaal wel, hoe je er met de kleine dingen voor kunt zorgen dat je het milieu minder belast. Er zijn talloze voorbeelden te noemen: autorijden volgens het nieuwe rijden, de fiets nemen wanneer dit mogelijk is, dubbelzijdig printen, overwegen of een document wel echt geprint moet worden, de inrichting van de werkomgeving. En oud papier zamel je apart in. Toch?

 

Meestal zijn de milieubewuste keuzes die je thuis maakt niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portomonnee. Maar wat als het om de portomonnee van de baas gaat, zijn we dan ook milieubewust? Of gaat ons milieubewustzijn voor een (groot) deel van onze Hollandse zuinigheid uit?

 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen er de voorkeur aan geven om voor een organisatie te werken die een goede reputatie heeft op het gebied van milieu. Maar een organisatie kan nog zo veel maatregelen nemen om groen werken mogelijk te maken, de medewerking van de medewerker is in de meeste gevallen cruciaal. Milieubewust werken moet niet alleen worden geborgd in de installaties, maar juist ook in de organisatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de medewerkers te informeren over de besparingen die worden gerealiseerd met het milieubewust werken, zowel de besparingen voor het milieu als in kosten. Op die manier kun je medewerkers bewust maken van de invloed die zij hebben op het groene beleid van een organisatie. Als medewerkers zien wat er door hun toedoen bespaard wordt, kan dat een stimulans zijn om hieraan mee te werken en hierin mee te denken. Want groen werken valt of staat bij de medewerking van de medewerkers!