Een andere kijk op de wereld van Het Nieuwe Werken

31 oktober 2011

Wanneer zoveel geschreven, gesproken en georganiseerd wordt rondom een term als Het Nieuwe Werken, kun je zeggen dat er iets gaande is. Waar bepaalde groepen spreken van een revolutie, zien anderen het als normale evolutie. Als we kijken naar Het Nieuwe Werken als ontwikkeling of hype zien we een aantal gevaren als het ‘zomaar’ als organisatiemodel in wordt gezet. Daarom een andere kijk op de wereld van Het Nieuwe Werken. Benaderd vanuit het positieve, maar met een kritische blik.

 

Dit artikel is een extract van een uitgebreider stuk waarin onderstaande verder staat toegelicht, inclusief relevante bronvermeldingen. Het volledige stuk ‘Een andere kijk op de wereld van Het Nieuwe Werken’ is te verkrijgen via de website van newDirections.

 

HNW; wat wordt erover geschreven?
Kijkend naar wat geschreven wordt kun je een aantal uitdagingen destilleren die organisaties triggeren om het organisatieproces in te richten volgens de principes van HNW. In een complexe wereld, waar informatiestromen zich steeds sneller bewegen en we als land afhankelijk zijn van ons vermogen om kennis te delen en te innoveren, is een andere manier van werken noodzakelijk. De vraag is of HNW nu écht de oplossing biedt voor deze uitdagingen of juist ook vaak zijn doel voorbij schiet.

 

Innovatie en leren in organisaties: een sociale aangelegenheid
Het vermogen van een organisatie om te innoveren en voor te blijven op opkomende economieën is een van de uitdagingen waar hedendaagse organisaties voor staan. Het doel voorbijschieten kan voorkomen als we kijken naar het kenmerk van HNW waar medewerkers in hogere mate zelfstandig werken. Conversatie vormt een belangrijke voorwaarde om kennis te delen tussen medewerkers. Veel mensen zeggen dat face-to-face contact vervangen kan worden door contact via social media en andere technische communicatiemiddelen. Echter uit onderzoek blijkt vaak dat dit soort communicatie bij verre niet de echte face-to-face communicatie kan vervangen. Hierin schuilt een groot gevaar.

 

Maatschappelijke ontwikkelingen
De mate waarin HNW daadwerkelijk doordringt bij organiserend Nederland is mede afhankelijk van de mate waarin de verandering nut vertegenwoordigt binnen de maatschappij. Als we kijken naar die maatschappij zien we onder andere gezinnen die moeite hebben met het combineren van werk en privé. Meer tijd door HNW spreekt dan sterk tot de verbeelding. Meer tijd, flexibeler, maar ook meer kwaliteit van leven? Geen extra stress door meer thuiswerken of altijd en overal bereikbaar zijn? Oftewel, wat doet HNW met een gezin als vader en moeder ook nog thuis aan het werk zijn en gestoord worden door hun werk?

 

Het proces naar HNW begint met een visie op de toekomst en kennis over de organisatie
Wanneer we kijken naar de manier waarop veel organisaties besluiten om het organisatieproces in te richten volgens de principes van Het Nieuwe Werken is het vooral daar waar het misgaat. Veel organisaties denken een middel te kopen, denken de principes van Het Nieuwe Werken bij een leverancier of een adviesbureau in te kopen en met een pakket aan maatregelen over te gaan naar een manier van werken die bij de organisatie past. Belangrijk is om na te gaan waarom de organisatie over wil gaan naar Het Nieuwe Werken. Welke argumenten zijn er en in hoeverre is Het Nieuwe Werken daar een oplossing voor?

 

Organisaties zouden vooral eerst daar over na moeten denken voor over te gaan op een dergelijk model. Eerst nadenken wat de mensen nu echt willen, waar ze echt om vragen en wat daar dan het beste bij past. We zien nog te vaak medewerkers die volgens HNW werken en aangeven aandacht en sturing te missen. Men mist coaching en begeleiding, mensen zijn teveel los geraakt. Als een medewerker vraagt om vrijheid, vraag dan eerst waarom die dat nodig heeft en help een medewerker keuzes te maken. Dan kan heel spannend en moeilijk zijn, maar wel zeer nuttig voor de lange termijn. Juist op die manier trek je ook talent aan en behoud je de juiste medewerkers.

 

Lees het volledige artikel over ‘Een andere kijk op de wereld van Het Nieuwe Werken’ op de website van newDirections.