De werkende moeder minder geliefd?

18 januari 2011

Werkende moeders zijn steeds minder geliefd bij werkgevers, zo blijkt uit Brits onderzoek van het bureau Regus. Slechts 26 % van de 1000 ondervraagde bedrijven gaf aan in 2011 van plan te zijn werkende moeders aan te nemen. Vorig jaar was dit nog 38%. Een opmerkelijke ontwikkeling, want 43 % van de bedrijven wil dit jaar wel meer personeel aannemen.

 

De cijfers
Vooroordelen staan de carrièrekansen van moeders in de weg: 38% is bang dat werkende moeders minder betrokkenheid tonen en minder flexibel zijn; 31% vreest dat de moeder opnieuw zwanger zal worden; 17 % denkt dat herintredende moeders gedateerde kennis hebben.  Wereldwijd is 36% van de bedrijven dit jaar van plan om moeders aan te nemen, vorig jaar was dit nog 44%. Daar staat tegenover dat nog altijd een meerderheid van de werkgevers werkende moeders wel waardeert. 67% gelooft dat moeders een toegevoegde waarde hebben in hun personeelsbestand en 45 % waardeert moeders omdat ze ervaring en vaardigheden meebrengen en niet het hoogste salaris eisen.

 

De afweging voor organisaties
Bij een beslissing om een bepaalde arbeidsgroep wel of niet aan te nemen moeten de voordelen groter zijn dan de nadelen. Nu zijn er ogenschijnlijk een aantal nadelen van het in dienst hebben van moeders. Hoewel deze nadelen natuurlijk niet overal gelden, moet je als organisatie vooral nadenken wat iemand toe kan voegen. Vrouwen kijken op een andere manier naar uitdagingen die zich voordoen binnen de organisatie en hebben een andere aanpak dan mannen. Daarom kan het juist interessant zijn om meer vrouwen in dienst te hebben, voor het natuurlijke evenwicht.

 

Willen we als mens teveel?
Waar we over na moeten denken is of werken altijd wel zo geschikt is voor iedereen. Hoewel de emancipatie voor vrouwen veel positieve gevolgen heeft gehad, leidt het ook tot beïnvloeding van elkaar. Iedereen 'moet' werken, kinderen, een groot huis, soms lopen we onszelf daardoor een beetje voorbij. Een goede verdeling van werkzaamheden binnen het gezin is belangrijk, maar we moeten ook vooral naar onszelf en naar elkaar kijken en vooral elkaar helpen waar mogelijk.