De waarde van een mening

24 maart 2010

Onze mening geven doen we over het algemeen vrij vaak en op verschillende plaatsen. Van een kind dat toch liever die andere snoepjes wil tot twee oudere dames op een bankje die een discussie voeren over de betekenis van het leven. We discussieren met elkaar en proberen een ander van ons gelijk te overtuigen.

 

In het Nederlandse poldermodel met onze democratische geschiedenis, zijn we gewend dat ons gevraagd wordt onze mening te geven. Over elk onderwerp lijk je wat te moeten weten, je moet altijd en overal ergens een mening over kunnen vormen. Wanneer je echter mensen na gaat vragen hoe ze aan die mening komen, kunnen ze deze slechts zelden helder onderbouwen.

 

Jan Bransen, hoogleraar filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft het boek 'Word zelf filosoof' geschreven. In het boek leert hij mensen na te denken over het innemen van een mening: 'ik weet wat ik zeg, ik sta erachter, ik kan het beargumenteren en ik ga ervoor'. Bransen neemt de lezer mee op een reis door het hedendaagse meningencircuit en laat zien hoe je je eigen mening kunt 'upgraden'. Het boek bevat talloze voorbeelden van gedachtegangen en meningen: van het subtiel-grove taalgebruik van Paul de Leeuw en het alledaagse geroddel op het werk, tot de retoriek rond de vermeende verhuftering van de samenleving en de mogelijke kritiek op de humanistische standpunten die Bransen zelf is toegedaan.

 

Voor veel managers en bestuurders in organisaties een waardevolle toevoeging op hun huidige verzameling managementliteratuur. In veel bedrijfsculturen geldt het recht van de hardste schreeuwer. Slechts zelden wordt nagegaan waarom iemand een bepaalde mening heeft. Juist in de huidige dynamische omgeving van organisaties is het belangrijk een inhoudelijke discussie te voeren. Anders worden beslissingen mogelijk genomen op slecht onderbouwde meningen. Lees vooral het boek van Bransen en wordt zelf ook een beetje filosoof.

 

Als je het gelezen hebt, laat vooral hier een reactie achter.