De toekomst van koffiemerken

13 december 2015

De toekomst van koffiemerken Kent u ‘m nog? “Altijd weer een gezellig moment, met de lekkerste koffie die je kent.” In de jaren ’80 werden we hier allemaal nog warm van. Nu kennen we meer koffies en bepaalt geen merk meer waar we thuis zijn. Koffiemerken zitten in een identiteitscrisis.

 

Koffievoorkeur en smaakvoorkeur

We benoemen onze koffievoorkeur vaak met een koffiemerk (bv. Illy), een koffieherkomst (bv. Colombia) of een koffierecept/zetmethode (bv. cappuccino of Aeropress). Er is een verschuiving tussen het benoemen van een koffiemerk naar de koffieherkomst en zetmethode. We zeggen zomaar: “Op dit moment vind ik koffie uit Guatemala erg goed.” Let ook op ‘dit moment’, dit kan over een paar maanden weer wat anders zijn.

De koffiemerken doen hier overigens zelf graag aan mee. Zelfs het meest merkachtige merk Illy komt met single origins op de markt, terwijl ze altijd erg geheimzinnig waren over de inhoud van de Illy-melanges. Ze noemen hun ‘nieuwe’ koffies monoarabicaTM, uiteraard. Ook Douwe Egberts benoemt de herkomst van de (vaak luxere, ongemalen) koffies. Met namen als Lazy Morning en Dark Delight komen ze niet weg. We willen weten wat we drinken!

We kiezen onze koffie vaker op basis van een eigen smaakvoorkeur en zijn eerder geneigd om ook eens een ‘Colombia’ van een ander merk te proberen. Koffiesoort en herkomst komen dan voor het merk.

 

Gewoonte of verwennen

De grote merken hebben aan zichzelf te danken: koffie is een kadootje voor onszelf geworden. Was het ooit een verplichte slok tijdens visite, werk en, laten we eerlijk zijn, wakker worden, nu beleven we de koffie-ervaring op een persoonlijke manier. Toeters en bellen worden erbij gehaald om van ieder kopje koffie een feestje te maken. Tja, dan kan je verwachten dat we iedere keer hetzelfde feestje wat saai gaan vinden. Variatie is het toverwoord. Een nieuwe koffie proberen, van een ander merk, dat is een avontuur in een kopje, toch?

 

Terug naar gewoon

Zoals dat gaat in het leven, gaan de jaren van feesten over in een kalmer bestaan. Een eigen koffieritueel sluipt in ons leven, waarbij de manier van koffiezetten en een smaakvoorkeur de hoofdrollen hebben. Koffie moet gewoon goed en lekker zijn, warm en comfortabel. We kiezen wat we herkennen en vermijden geschreeuw. Een merk kan hoog of laag springen, maar de koffie wordt er niet goed, lekker, warm of comfortabel door. Product heeft weer een hoofdletter P.

Op de verpakking zoeken we naar het soort koffie, de smaakomschrijving, aanwijzingen voor het koffiezetten, keurmerken, de branddatum en de prijs. Het merk voegt minder toe dan al de genoemde punten.

 

Het nieuwe merk

Is er dan geen hoop voor merken? Moeten alle logo’s overboord? Nee, dat denk ik niet. Merken zullen zich moeten aanpassen aan hun rol. Hierbij is het onhandig dat merken dat niet kunnen, het is aan de mensen achter de merken om zich aan te passen. Ik geef ze graag een tip: begin gewoon weer bij de P van product. Noem koffie niet gezellig, maar benoem de koffie die ons wordt aangeboden.

 

Auteur: Moniek Smit, Coffeeconsulting.nl (bron)