De oplossing voor leegstand van kantoren

11 januari 2011

Door verschillende ontwikkelingen komt er steeds meer leegstand van kantoren. Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat bedrijfspanden snel verouderen. Wat bij de bouw van een pand nog nieuwe technologie is, is bij de oplevering van het pand alweer oud. De veranderende vraag zorgt ervoor dat bedrijven de beste technologie willen aanbieden voor hun medewerker.
Daarnaast gaan we steeds efficiënter werken en niet alleen op kantoor. De werknemer werkt tegenwoordig thuis, in de auto, langs de snelweg, in de kroeg, of welke plek dan ook. Ook spelen mobiliteit en zichtbaarheid een rol. Bedrijven willen niet aan de buitenzijde van een stad gevestigd zijn, maar liefst aan de rand van een snelweg. Dat zorgt ervoor dat oude bedrijventerreinen snel verouderen en verpauperen, waardoor niemand er meer gevestigd wil zijn.

 

Gezamenlijke aanpak
Belangrijk bij de aanpak van de leegstand van kantoren is dat provincies gezamenlijk optreden tegen nieuwbouwplannen. Regio's proberen zichzelf nog te vaak zelfstandig te profileren met een nieuw verzamelpand voor kantoren of met een aanpak van leegstaande bedrijventerreinen, terwijl er een punt moet zijn die dit soort initiatieven overziet en een gezamenlijk aanvalsplan bepaalt. Alleen door samen overleg te plegen en samen te bepalen waar de nadruk op moet liggen en waar wel of niet gebouwd moet worden kan leegstand aangepakt worden. Gemeentes en provinciën moeten vooral samenwerken in plaats van elkaar te beconcurreren.

 

Kansen
Hoewel de huidige kantorenmarkt een crime is voor vastgoedontwikkelaars en bouwbedrijven, biedt de kantorenmarkt ook een uitdaging voor investeerders en bedrijven die vastgoed revitaliseren. Door op een slimme manier naar vastgoed te kijken en vastgoed op een bredere manier in te zetten, kan het gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Zo is in veel steden een tekort aan studentenhuisvesting of goedkope huisvesting voor startende bedrijven. Daarnaast zien we ook een ontwikkeling waar bepaalde ontmoetingsplekken niet heel blij zijn met de werknomaden. Er zal in de toekomst dus meer vraag komen naar plekken waar mensen ontmoeten, maar ook makkelijk kunnen werken, zoals Seats2Meet. Kortom; een uitdaging, maar met de juiste samenwerking veel mogelijkheden.