De nieuwe werkweek: 21uur!?

07 april 2010

Een Britse denktank pleit voor een 21-urige werkweek. Ooit heeft iemand bedacht: een normale werkweek bestaat uit 40uur, we werken 8 uur per dag en ongeveer van 08.30-17.00uur. Hier en daar inmiddels achterhaald en nu pleit een Britse denktank zelfs voor een werkweek van 21uur.

 

Volgens de Britse denktank, 'The New Economics Foundation', zorgt een reductie van het aantal werkuren per week voor een daling van de werkloosheid. De werknemer van nu werkt meer dan vroeger en heeft door het vele werken ook meer te besteden. Het besteden van dat geld zou zorgen voor een hoge afname van natuurlijke bronnen op de wereld. De mens consumeert te veel, omdat deze te veel te besteden heeft. Door de kortere werkweek zou de werknemer ook beter gaan presteren, omdat deze minder stress heeft door de kortere werkweek.

 

Het klinkt aantrekkelijk, maar hoeveel mensen zouden dit voorstel van hun werkgever aanvaarden? Het heeft twee kanten. Enerzijds zou een kortere werkweek kunnen leiden tot een meer gelukkige werknemer door minder stress en komen meer mensen aan het werk waardoor ze een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Anderzijds moeten mensen luxe inleveren. Wie is daartoe bereid? Wat is de ware behoefte van de werkende mens, is dat werken om luxe goederen te kunnen consumeren, of is dat werken om vooral in de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien? De huidige maatschappij laat vooral het laatste zien, hoe is dat bij jou?