De creatieve tech-omgeving van Tumblr

23 september 2013

Als hedendaagse internet-‘start-up’ kun je niet meer wegkomen met een standaard en saai kantoor. Om een bepaalde sfeer te creëren en creativiteit van de medewerkers te bevorderen heb je een hip en levendig kantoor nodig waarin de medewerkers zich volledig uit kunnen leven in hun specialisatie. Dit keer nemen we een kijkje bij het ‘micro-blogging platform’ Tumblr.

 

Tumblr

Tumblr is opgericht door David Karp en sinds mei 2013 eigendom geworden van Yahoo! voor een bedrag van 1.1 miljard dollar. De website stelt gebruikers in staat om tekst, stilstaande en bewegende beelden, citaten, links en geluidsopnamen in een ‘tumblelog’ openbaar te maken. Gebruikers kunnen blogs van andere gebruikers volgen. Geregistreerden, ook wel Tumblrs genoemd, kunnen de bijdragen van anderen bewerken (re-bloggen), overnemen, of als favoriet aanmerken. Tumblr biedt gebruikers de mogelijkheid om tijdens het surfen op internet met een enkele 'druk op de knop', of via e-mail, inhoud van het Tumble-blog te publiceren.

 

Werkomgeving ondersteunt organisatieproces

Als je de werkomgeving van Tumblr bekijkt zie je overeenkomsten met andere (jonge) techbedrijven zoals Google, Zappos en Twitter die in dezelfde soort markt zitten en dezelfde type medewerkers in dienst hebben. Jonge technische mensen die vanachter hun computer de hele wereld voor zich hebben en veel verschillende mensen bedienen met de online diensten die ze gezamenlijk aanbieden. Bij de inrichting van deze werkomgevingen zie je een aantal zelfde karakteristieken terugkomen, namelijk dat het huiselijk is, mensen veel ruimte krijgen om de werkomgeving ‘eigen’ te maken, en er door de gehele werkomgeving een grote funfactor is.

 

Deze funfactor zie je bij Tumblr terug in het gebruik van materialen, de opstelling van het kantoor, de vrijheid om van alles op te hangen en neer te zetten, etc. Het kantoor van Tumblr is er ter ondersteuning van de medewerkers en is van de medewerkers. Ze kunnen er vrij zijn en voelen zich er thuis. Juist dat gevoel is belangrijk bij een werkomgeving die creativiteit bevordert.