De computer levert ons stress

15 juli 2010

Gisteren plaatste nu.nl een bericht over onze eetgewoonten achter de computer. Uit onderzoek door de Universiteit van Kopenhagen blijkt dat werknemers die de hele dag achter de computer doorbrengen geneigd zijn veel extra's te eten. Vooral suikerrijk voedsel als koekjes maar ook drankjes als cola zijn populair.

 

Mentale stress door computer

Volgens de onderzoekers levert werken achter de computer al snel mentale stress op. Hierdoor verandert de hormoonspiegel en de bloedsuiker waardoor het lichaam om extra calorieën vraagt. Onderzoeker Jean-Philippe Chaput raadt computergebruikers aan geregeld pauze te nemen of staand te werken. Aan het onderzoek deden alleen vrouwen mee. De reden is niet bekend. Kijk, en dat is al wel een beetje vreemd. Toch, als het in ieder geval deze groep is die last heeft van stress, zal het waarschijnlijk ook bij een andere groep voorkomen.

 

Mentale stress zonder computer

Vreemd is dat we juist ook niet zonder computer kunnen. Een aantal werken geleden verscheen op newnews.nl een artikel over afkickverschijnselen bij studenten die even niet de beschikking hadden over hun mp3-speler, computer en telefoon. Ze kregen dezelfde verschijnselen als die voorkomen bij iemand die afkickt van een drugsverslaving .... ! Het lijkt dat zowel computergebruik als geen computergebruik ons in ieder geval een mate van stress oplevert. Is dat bij jou ook zo?

 

Anders werken
Zoals de onderzoeker van de Universiteit van Kopenhagen aangeeft is het belangrijk om ook op andere manieren te werken om een bepaalde sleur te doorbreken. Zorg dus bij de inrichting van een werkomgeving voor voldoende mogelijkheden om staand te werken of ontspanningsmogelijkheden waardoor de medewerker zo nu en dan achter zijn computer vandaan komt. De gezondheid van de werknemer is belangrijk, denk dus goed na hoe je ongezond en overmatig eten door computerstress kunt voorkomen.