DE CITRIX/WERKPLEK-CRISIS 2020
30 januari 2020
DE CITRIX/WERKPLEK-CRISIS,
"Hoe we zaken ook fout kunnen koppelen”. De pers stond voor de deur, maatregelen waren getroffen, maar een werkplekcrisis, welnee. De medewerker laat zich niet zo maar sturen. Het zit dieper in cultuur en gedrag. Tijd om te leren!
CRISIS? De Citrix-crisis en een werkplek-crisis. Twee dingen die naar mijn idee niet direct verbonden moeten worden. De Citrix-crisis is van primaire orde en belangrijk. Toch gingen niet alle ondernemingen die in enige mate gebruik maken van Citrix ‘op slot’. Zelfs binnen gelijksoortige bedrijven met gelijke systeemomstandigheden is er verschillend mee omgegaan.
BAL ? Op maandagochtend was het ‘bal’ bij veel kantoorgebouwen. Het zou wel eens te druk kunnen worden in de kantoren en er zou een gebrek aan werkplekken ontstaan. De Pers stond voor de deur met lastige vragen. Suggesties in de lift. Speculaties in de trein en in de krant.
Maar gelukkige had menig bedrijf op de donderdag en vrijdag daarvoor al zijn besluiten genomen en zijn tot in het weekend de nodigevoorbereidingen getroffen, zodat de mensen die niet meer ‘thuis’ konden werken, wanneer ze al besloten om naar ‘kantoor’ te gaan in ieder geval konden werken. En werken gaat natuurlijk meestal niet over een bureau met een stoel, maar over een PC of Laptop die verbonden is met het netwerk van de organisatie.
EN? De treinen waren niet drukker dan normaal, de files pasten ook in het patroon. En met de kantoren viel het ook wel mee.
Een belrondje dinsdagmiddag (piekmoment op kantoren) met een twaalftal verantwoordelijken van kantoren leverde opmerkingen en wat getallen op. “Druk? Nu je het vraagt: er zijn wel wat maatregelen getroffen, maar het is volgens mij zelfs rustiger dan normaal!” “En, waar ze dan wel zijn, weet ik niet”. “Business as usual” was het antwoord van twee andere personen. “Ja, wel wat drukker dan normaal, maar iedereen kon zijn werk doen.” was het commentaar van een ander.
In een gebouw dat geschikt is voor meer dan 6000 mensen (gebruiksvergunning - zegt dus niets over het aantal werkplekken), waar normaliter gemiddeld 3500 mensen aanwezig zijn op de dinsdag zijn wat cijfers te noemen, en er is specifiek gekeken naar de week van 20 januari.
"Een absoluut piekmoment was op 11 oktober 2018, tijdens de Dag van de Duurzaamheid. Toen waren er in totaal 4848 mensen binnen in het gebouw . Dat is daarna nooit meer gebeurd. De dips zie je traditioneel op vrijdag, de 2000 wordt dan maar zelden gehaald. In de week van 20 januari constateerden we op die dinsdagpiek om 11.00 uur een getal van 4420. Wonderlijk, slechts 80 meer dan op een gemiddelde dinsdag van 4340 dus. Verder zagen we op maandag een getal van 4150 en tja, op de woensdag 3235. Niet echt schokkend dus, en de vraag is ook wat kunnen we of moeten we met deze getallen".
OPLOSSING ? En de uitdaging (als die er al is) om kantoren beter te benutten lossen we niet op door maar te stellen dat mensen op woensdagmiddag en vrijdag moeten gaan werken om de pieken op dinsdag en donderdag af te vlakken. Waarom trouwens niet op zaterdag naar kantoor. Die tijd schijnt er ook ooit geweest te zijn…
LASTIG ! Nee, dit is lastiger, het is maatschappelijk en al van lange duur. De scholen zijn gesloten op woensdagmiddag en vrijdag is zo’n lekkere dag om vrij te nemen bij een 32-urige werkweek (lang weekend), en die woensdag wordt dan de thuiswerkdag, waarbij een ander deel kiest voor de maandagochtend. Toch kwam ik in mijn belronde een paar mensen tegen die al anders denken. Ze waren op dinsdag en donderdag niet op kantoor (1 dag vrij en 1 dag thuiswerken). Zelf bedacht en naar tevredenheid van iedereen, maar vooral van de betrokkene zelf.
DE SLEUTEL ! En daar zit de sleutel, de medewerker zal om zijn moverende redenen kiezen hoe en waar zij/hij de werkzaamheden verricht. Voor zover je dat kunt. Denk maar even na over de brandweerman en de lab-medewerker bij ASML. Een herkenning van individueel- en groepsgedrag is aan de orde en we moeten mensen en organisatie helpen bij het herkennen van hun DNA en daarbij passende gedragskenmerken, waarna die organisaties zelf met wat hulp leren ontdekken dat er ook andere werk-mogelijkheden zijn.
En of de oplossingen leiden of moeten leiden tot welke effectiviteit is daarbij nog maar de vraag. Tenslotte zijn medewerkers veelal de grootste investering van een bedrijf. En dan is de menselijke maat echt aan de orde en zijn systemen en gebouwen slechts ondersteunende faciliteiten.
Dewerkplaatsfabriek | Hans GJ Topée | +31650272828