Creëer een merk van je eigen persoon

25 november 2010

Je bent tegenwoordig niet meer alleen afhankelijk van je werkgever om een goede loopbaan voor jezelf uit te kunnen stippelen. Werknemers hebben steeds meer keuze en mogelijkheden om een keuze te kunnen maken voor een soort baan. Waar mensen vroeger lange tijd bij één werkgever werkten is de arbeidsmobiliteit in hoge mate gestegen.

 

Techniek
Een grote bijdrage aan die verhoogde arbeidsparticipatie is de techniek. Door middel van de verschillende sollicitatiesites kun je makkelijk zoeken naar vacatures die bij je passen. Daarbij zoek je niet perse in het vakgebied waar je al werkt, maar kun je vaak ook gemakkelijk kijken wat je anders leuk zou vinden en waar je interesses liggen. Vervolgens kun je door middel van online tests bepalen wat voor soort baan daarbij past. Werkgevers kunnen vervolgens geschikte kandidaten via online software screenen.

 

Jezelf als merk
Techniek kun je ook goed gebruiken om van jezelf een merk te creëren. Zo komt het steeds vaker voor dat mensen die een baan zoeken zichzelf profileren op internet. Je kunt een eigen webpagina maken, een video van jezelf waarop je jezelf goed laat zien, foto's en op een uitgebreide manier laten zien wat je allemaal ooit gedaan hebt. Door een twitteraccount toe te voegen en die dagelijks met de juiste inhoud te vullen kun je laten zien sociaal betrokken en inhoudelijk vaardig te zijn.

 

Maar, het werk is natuurlijk nog steeds gewoon in real life. Zorg dus als je jezelf profileert online dat je dit wel naar waarheid doet. Laat jezelf niet meer of beter zien, overdrijf niet, want als je dan op het sollicitatiegesprek komt kan het weleens tegenvallen... Maak gebruik van de techniek die er is om jezelf te versterken.