Collega’s dragen bij aan prettig en productief leven

12 mei 2011

Het kantoor is een aparte leefwereld op zich. De manier waarop collega’s met elkaar omgaan zegt veel over een bedrijf. In bepaalde bedrijven heerst een sfeer die niet uitnodigt om er te komen werken. Juist een goede omgang met collega’s waarbij je elkaar helpt en op een bepaalde manier voor elkaar zorgt kan leiden tot prettiger leven. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken, maar hoe wordt dit beïnvloed door zaken als Het Nieuwe Werken?

 

Langer leven
Nu.nl berichtte dat mensen die het goed kunnen vinden met hun collega's langer leven dan mensen die niet met hun collega's op kunnen schieten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association. Wanneer je de mensen waarmee je werkt niet aardig vindt, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Wetenschappers van Tel Aviv University volgden 820 volwassenen voor een periode van 20 jaar, van 1988 tot 2008. De deelnemers aan het onderzoek waren werkzaam bij verschillende grote bedrijven in verschillende sectoren. Gemiddeld werkten ze zo'n 8,8 uur per dag. Een derde van de groep bestond uit vrouwen, 80 procent van de vrouwen was getrouwd en had kinderen, en 45 procent had minstens twaalf jaar een opleiding gevolgd.

 

Knuffelende collega’s zijn productiever
Wanneer je nog een stukje verder gaat kun je nadenken over de mate waarin collega’s ook fysiek contact hebben en elkaar aan kunnen raken.  Wie zijn affectie voor collega's al te fysiek uit, moet uitkijken niet te worden beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Maar deze afstandelijkheid is contraproductief. Collega's die elkaar zo af en toe kunnen omhelzen, vormen betere teams en zijn productiever
Michael Kraus, onderzoeker aan de University of California, en zijn collega's bestudeerden succesvolle basketbalteams. Teams waarvan de leden elkaar regelmatig omhelzen of high fives geven, scoren beter, is de conclusie. Kraus vertaalt die bevindingen door naar de werkvloer. 'Aanrakingen zijn een belangrijke manier waarop we warmte, vertrouwen en informatie in een korte tijd kunnen delen. Fysiek contact volledig uitbannen is slecht voor de tevredenheid
op de werkvloer en zal op de lange duur voor grote problemen zorgen', zegt hij in Canadian Business.

 

Het Nieuwe Werken en contact
Door nieuwe werkvormen zie je de inrichting van een werkomgeving steeds meer veranderen. Door meer ontmoetingsplaatsen op kantoor zullen collega’s elkaar steeds meer op een andere manier leren kennen. Het is belangrijk daarbij te zorgen dat mensen elkaar regelmatig blijven zien en een band op kunnen bouwen, zoals onderzoeker Michael Kraus ook aangeeft. Een voordeel van flexibel werken is dat je die ene lastige collega kunt ontvluchten. Een bijkomend nadeel is dat je misschien ook niet altijd bij je leuke collega’s kunt zitten omdat daar even geen plek is. Daarbij kan het echte contact met waardevolle collega's ongewenst verminderen. Werk jij flexibel en hoe ervaar je dat? Heb je nog genoeg contact met je collega’s en hoe denk je dat dit werkt als je net nieuw in een bedrijf komt werken?