CHINEES NIEUWJAAR 2022

23 oktober 2021

CHINEES NIEUWJAAR IS HET FEEST VAN DE FAMILIE
 
1 februari 2022 begint het Chinese Huangdi-jaar 4719, het jaar van de Tijger.  
Chinezen leggen vele kilometers af om tijdens de jaarwisseling met hun familie samen te kunnen zijn. Het aantal reizigers in het hele land overtreft normaliter het aantal op de andere dagen van het jaar. Men spreekt in dit verband zelfs van ‘s werelds grootste volksverhuizing. In de aanloop naar de viering van het Chinees Nieuwjaar is er elk jaar ongeveer 3,5 miljard keer in China gereisd.

Dit jaar zal dat veroorzaakt door het corona-virus en het 'op-slot' gaan van vele miljoenensteden, een aantal duizenden besmettingen en een dodental van tussen de 50 en 100 en een uitgeroepen noodsituatie in Hong Kong zal dat dit jaar helaas heel anders zijn.

 

Tijdens de jaarwisseling verzamelt de familie zich rondom een copieus diner. In Noord-China worden traditiegetrouw dumplings gegeten, terwijl bij de Chinezen in het zuiden ‘kleefrijsttaart’ op tafel staat. Er worden maar liefst 8 gerechten geserveerd, want het getal 8 staat voor ‘geluk’.
福= fú = Geluk.....

 

Het is traditie dat ouders hun kinderen een rode envelop met inhoud geven. De ouders krijgen enveloppen in dezelfde kleur en met een aangename financiële verrassing van hun werkgevers.

Ik wens jullie (elke dag) een mooi nieuwjaar, en kijk toch eens rond naar al die mooie tradities.....