Afwaardering binnen de Nederlandse kantorenmarkt

05 december 2011

Het Financieele Dagblad bericht vandaag op de voorpagina over de negatieve teneur op de kantorenmarkt. Uni-Invest heeft als eerste vastgoedonderneming een veiling van zijn vastgoedportefeuille georganiseerd. Tijdens deze veiling werd het vastgoed tegen kortingen van 40% aangeboden. Helaas voor Uni-Invest werd de veiling geen succes. Met deze eerste veiling wordt pijnlijk duidelijk hoe de situatie op de kantorenmarkt er voor staat. Een eerste ijkpunt in een vastgoedmarkt waar nog steeds niet helemaal duidelijk is voor hoeveel geld het vastgoed in Nederland afgewaardeerd moet worden.

 

Selectief investeren
Banken zijn voorzichtig om geld af te geven voor nieuwe vastgoedinvesteringen. Ze zijn vaak alleen nog bereid om geld af te geven voor investeringen binnen de zakelijke centra van Nederland. Satellietsteden zonder oud centrum en goede aansluiting zijn steeds minder populair voor bedrijven en investeerders. De leegstand die zich nu voordoet in Nederland concentreert zich vooral op die plekken. Op zo'n moment ontwikkelt zich een negatieve spiraal. Wanneer een bepaald percentage vastgoed op een bedrijventerrein leeg staat, wordt het voor bedrijven steeds minder interessant om zich op een dergelijk bedrijventerrein te vestigen. De leegstaande gebouwen geven meer de uitstraling van een spookstad dan van een levendig terrein. De taak voor vastgoedontwikkelaars is vooral om het bestaande vastgoed te bekijken en vanuit de markt te bepalen wat alternatieve mogelijkheden zijn om het vastgoed op te waarderen. De uitstraling van het (kantoor)pand speelt daarbij een belangrijke rol. Met veelal een kleine investering kan een pand een geheel andere uitstraling krijgen.

 

Dweilen met de kraan dicht

In oktober berichtte het FD al eerder over de status van de kantorenmarkt naar aanleiding van een stuk van het Actieprogramma Leegstand Kantoren. Hier werd duidelijk dat er een forse afwaardering nodig is. Echter, een afwaardering moet wel gecontroleerd gebeuren. Nu met deze veiling duidelijk is geworden dat de status verre van positief is staat ons een spannende tijd te wachten. Indien blijkt dat het vastgoed voor een veel hogere waarde in de boeken staat dan de reëel economische waarde kan dit grote gevolgen hebben voor de investeringspartijen zoals pensioenfondsen. Een gezamenlijke aanpak van de diverse partijen is hard nodig.