Aardige collega's belangrijkst voor werkomgeving

28 januari 2011

Nederlanders vinden hun collega's het belangrijkst voor hun werkomgeving. Gevraagd naar de  factoren die  belangrijk zijn voor de werkomgeving antwoordt maar liefst 37% van de Nederlanders aardige collega's. Die vinden ze nog belangrijker dan een goede balans tussen leven en werk, die door 29% genoemd werd. Een manager die ze kunnen respecteren en van wie ze kunnen leren is voor slechts 16% van belang. Baanzekerheid, een prettig kantoor, een korte reistijd en state-of-the-arttechnologie hebben nauwelijks invloed op het oordeel van de Nederlandse werknemers over hun werkomgeving. Dit zijn conclusies op grond van de Workplace Survey  Q4  2010  van  financieel uitzend-  en detacheringbureau Accountemps  onder meer dan 2.400  financiële, human resources en algemene managers. 
 
Anita Hijmenberg, Senior Manager van Accountemps, zegt in een toelichting: "Als wij bemiddelen voor onze kandidaten vragen wij hen altijd wat zij de belangrijkste zaken in een nieuwe functie vinden en het valt op dat men altijd zeer veel belang hecht aan de collega's. De werkrelatie met collega's vinden veel mensen zelfs belangrijker dan of het bedrijf bijvoorbeeld technologisch helemaal 'bij' is.  
 
Internationale overeenkomsten

In alle landen was men het wel eens dat collega's die geen kwalitatief goed werk leveren of geen oog voor details hebben het meest vervelend zijn voor de werkomgeving. 30% van alle ondervraagden gaf dit aan. Collega's die ideeën van een ander presenteren als hun eigen idee, zijn ook niet erg geliefd. 19% van de Nederlanders ergert zich daaraan. Tot slot zegt 15% dat roddelende collega's erg vervelend zijn. Te laat komen (9%), regelmatig ziek
worden (8%)  of geen rekening houden met beperkte kantoorruimte (5%) wordt door veel minder mensen vervelend gevonden.

 

Vergelijkbaar resultaat Het Nationale Werkplekonderzoek

Het resultaat dat door Accountemps is gevonden kwam eerder ook naar voren in Het Nationale Werkplekonderzoek, uitgevoerd door newnews.nl. Bij een open vraag waar de medewerker geluk in zijn werk vandaan haalt beantwoordt een groot deel van de respondenten 'het contact met collega's'. Zo zie je maar weer dat contact tussen mensen een belangrijke factor blijft. Zeker in deze tijd van nieuwe werkvormen en werken buiten kantoor een belangrijk signaal.

 

Geldt dit ook voor jou? Wat vind jij het belangrijkste in je werkomgeving?